15392 Views |  Like

Spaghetti z sosem pomidorowo-grzybowym

Sos do spaghetti to ważny komponent potrawy z makaronem. Tym razem prezentujemy pomidorowo-grzybowy sos do spaghetti z dodatkiem cebuli. Przepis na danie dla dwóch osób.

Spaghetti z sosem pomidorowo-grzybowym

Spaghetti z sosem pomidorowo-grzybowym

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 1 puszka pomidorów konserwowych (400 g) lub ok. 370 g pomidorów,
  • 3 pieczarki,
  • 1 cebula,

  • 1 ząbek czosnku,
  • starty ser żółty,
  • bazylia,
  • oregano,
  • sól, pieprz.

Pomidory wraz z obraną i pokrojoną w plastry cebulą i pieczarkami wrzucamy do garnka. Dodajemy sprawowany ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do czasu aż sos pomidorowy zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień i dusimy parę minut.

W tym czasie zagotowujemy wodę do makaronu. Makaron do spaghetti trzymamy we wrzącej wodzie na niewielkim ogniu ok. 12 minut. Gotowy makaron wyjmujemy na talerz.

Sos do spaghetti zdejmujemy z ognia i odprowadzamy wodę z grzybów. Gęstym sosem polewamy makaron. Wierzch prószymy startym serem żółtym. Doprawiamy niewielką ilością bazylii i oregano.