Prosty i sprawdzony przepis na pizzę, który zawsze wyjdzie!
Składniki na ciasto do pizzy:
- 3 szklanki mąki,
- 1/5 opakowania drożdży (20g),
- pół szklanki ciepłego mleka,
- pół szklanki ciepłej wody,
- sól, pieprz,
- cukier.
Przepis jest ‚szklankowy’. Trik polega na tym, że używamy cały czas jednej szklanki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, czasem dodaję też curry i paprykę, aby dodać trochę koloru. Zagrzewamy wodę i mleko. Do szklanki wkładamy drożdże, posypujemy odrobiną cukru, następnie zalewamy wodą i mlekiem do pełna, i mieszkamy do uzyskania jednolitego płynu. Miksturę wlewamy do mąki i ugniatamy. Trzeba uważać, żeby woda i mleko nie były zbyt ciepłe, bo wyjdzie nam wielka klucha. Po wyrobieniu kładziemy w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Z takiej ilości ciasta, zwykle robię 2 pizze (wielkości blachy), bo nie przepadam za zbyt grubym ciastem. Pizza piecze się 15-20 minut w 200°C – wtedy uzyskuje od spodu złotawy kolor. Smacznego
Comments