1330 Views |  Like

Pizza z pieczarkami

Do wegetariańskiej pizzy z pieczarkami można wybrać dowolną kompozycję warzyw lub owoców. Wbrew pozorom, przygotowanie ciasta do pizzy nie jest trudne.

Pizza z pieczarkami

Pizza z pieczarkami

Przepis na pizzę z pieczarkami dla 3-4 osób.

Składnik na ciasto do pizzy:

  • 30 g drożdży,
  • 3 szklanki mąki,
  • 150 ml (2/3 szklanki) ciepłej wody,
  • sól.

Składniki na nadzienie do pizzy:

  • koncentrat pomidorowy,
  • 3-4 pieczarki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • parę plasterków cukinii,
  • puszka kukurydzy,
  • kilka zielonych oliwek,
  • pomidor,
  • starty ser,
  • oregano,
  • bazylia,
  • sól, pieprz.

Najpierw zabieramy się za przygotowanie ciasta do pizzy. Drożdże wkładamy do miseczki i zalewamy połową ciepłej, przygotowanej w szklance wody. Rozdrabniamy je widelcem tak, aby zupełnie rozpuściły się w wodzie. Miskę odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Po upływie 15 minut na stolnicę wysypujemy mąkę i solimy ją. Z mąki formujemy dołek, do którego wlewamy resztę wody i drożdże. Ciasto siekamy nożem. Gdy składniki połączą się, zaczynami ugniatać ciasto rękoma. Wyrabiamy je do momentu, gdy stanie się w miarę gładkie i elastyczne (ok. 10 minut). Gdy podczas wyrabiania ciasto wydaje się być kruche, dodajemy do niego trochę ciepłej wody. Formujemy kulę, którą wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, Odstawiamy na półtorej godziny, aby ciasto urosło.

W tym czasie możemy przygotować farsz do pizzy. Pieczarki, cebulę, pomidory i cukinię kroimy na plastry. Czosnek i oliwki kroimy w mniejsze części, a paprykę w długie paski. Przyprawiamy.

Wyjmujemy ciasto z miski. By ciasto na pizzę miało okrągły kształt, rozwałkowujemy je zaczynając od środka i przesuwając się ku brzegom. Zawijamy palcami brzegi, by w trakcie pieczenia nie wyciekł sos. Uformowane ciasto przenosimy na blachę z wysmarowaną oliwą folią lub papierem do pieczenia. Odstawiamy je na 10 minut, by ciasto było bardziej kruche.

Gdy ciasto do pizzy jest już gotowe, przechodzimy do przygotowania nadzienia. Koncentrat pomidorowy rozsmarowujemy kolistymi ruchami, zaczynając od środka ciasta. Przyprawiamy oregano i bazylią. Dodajemy pieczarki, cebulę i czosnek. Następnie na brzegach kładziemy cukinię i paprykę. Sypiemy kukurydzą. Na wierzch dodajemy plastry pomidora i oliwki. Przykrywamy startym serem.

Pieczemy w temperaturze 220° C przez ok. 20 minut.