To przepis, na tzw. zupę błyskawiczną, do wykorzystania w każdej chwili, gdy tylko goni czas Zupa nie ma kremowej konsystencji, ale podawana z groszkiem ptysiowym tworzy idealną całość.
Składniki na zupę serową z groszkiem ptysiowym
- 2 serki topione naturalne (2 serki po 100 g),
- 600 ml wody,
- kostka bulionu warzywnego,
- groszek ptysiowy,
- 2 łyżeczki śmietany 18 % (opcjonalnie),
- kilka listków natki pietruszki (opcjonalnie),
- mielona gałka muszkatołowa,
- pieprz.
Przygotowanie zupy
Wodę zagotowujemy wraz z kostką warzywną. Dodajemy serki topione dalej gotując, na mniejszym ogniu, aż się rozpuszczą. Zupę serową doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem. Dekorujemy groszkiem ptysiowym, ewentualnie także śmietaną.
Comments