Coś rozgrzewającego. Pyszna zupa dyniowa z dodatkiem imbiru. Bardzo prosta do zrobienia, a jej oryginalny smak na pewno wielu z Was przypadnie do gustu
Składniki na zupę dyniową ze świeżym imbirem:
- kawałek dyni,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszkę,
- kawałek pora,
- kawałek selera,
- 1 cebulę,
- korzeń imbiru,
- sól,
- gałkę muszkatołową w proszku – 1/3 łyżeczki,
- olej kukurydziany.
Cebulę pokroić na małą kosteczkę i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Resztę warzyw (oprócz imbiru) pokroić na małą kostkę, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać podsmażoną cebulę, posolić i gotować. Gdy warzywa są miękkie dodać gałkę muszkatołową i utrzeć bezpośrednio do garnka świeży korzeń imbiru. Ilość gałki muszkatołowej i imbiru zależy od tego, jak ostrą chcemy mieć zupę. Zupę możemy jeść zmiksowaną lub nie – jak kto lubi
anka-weganka.blogspot.com
Comments