14816 Views |  Like

Walentynkowe „ravioli”

Buraki pokroiłam w bardzo cienki plasterki, a serduszka wycinałam wykrawaczką do ciastek. Za nadzienie posłużyło purée z pęczaku i pieczonej dyni doprawione pikantną sambar masalą. Do tego prosty sos jogurtowo-pietruszkowy z czosnkiem i efektowny obiad lub kolacja jak znalazł. Polecam! :)

Walentynkowe ravioli

Walentynkowe ravioli

Składniki na walentynkowe „ravioli”:

  • 4 duże upieczone buraki,
  • 1/4 szklanki pęczaku ugotowana do miękkości,
  • kawałek upieczonej dyni lub purée z dyni,
  • 1/2 łyżeczki sambar masali lub innej ulubionej przyprawy,
  • jogurt,
  • pietruszka,
  • czosnek,
  • sól, pieprz.

Przygotowujemy nadzienie: pęczak miksujemy razem z dynią na gładką pastę w blenderze. Przyprawiamy do smaku – bardzo dobrze komponują się indyjskie, pikantne przyprawy.

Pietruszkę siekamy, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, łączymy z jogurtem. Buraki kroimy w cieniutkie plasterki, wycinamy serduszka. Na każde kładziemy odrobinę nadzienia, przykrywamy drugim serduszkiem, delikatnie dociskamy.

Podajemy z sosem. Polecam! :)