Przepis na kolorową tartę warzywną!
Składniki na tartę z kurkami, brokułem i pomidorkami:
- 250 g mąki,
- 125 g masła,
- 6 jajek,
- 150 g śmietany 18%,
- 130 g żółtego sera,
- kilka pomidorów koktajlowych,
- kilka różyczek brokuła,
- garść kurek,
- sól, pieprz.
W misce mieszamy mąkę, masło i 3 żółtka, wyrabiamy gładką masę, którą odstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto układamy na formie do tarty (formujemy dno i boki), nakłuwamy spód widelcem. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i wsypujemy groch, aby ciasto nie wyrosło. Zapiekamy 15 minut w temperaturze 180°C.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i przez kilka minut podsmażamy kurki. Różyczki brokuła gotujemy na parze (lub w osolonej wodzie) do miękkości. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół (ja użyłam czerwonych i żółtych). Żółty ser ścieramy na grubych oczkach.
Po 15 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i wysypujemy na nie żółty ser, układamy brokuły, kurki i pomidorki. Do miski dodajemy śmietanę, 3 jajka, sól i pieprz – całość ubijamy (można za pomocą miksera). Na całą powierzchnię tarty wylewamy otrzymaną masę.
Tartę zapiekamy 40 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Comments