Wyjątkowo zielona tarta – ze szpinakiem i szparagami – jest łatwa w przygotowaniu i równie krótko, co jej przyrządzenie, zajmuje proces zjadania Ciasto do quiche z warzywami można też wykorzystać do przepisów zawierających inne, ulubione nadzienie. Spróbujcie jednak najpierw tego, wyjątkowego smaku quiche
Składniki na ciasto do tarty
- szklanka mąki,
- 100 g margaryny,
- jajko,
- mielona gałka muszkatołowa,
- sól.
Składniki na warzywne nadzienie quiche
- ok. 250 g świeżego szpinaku,
- pęczek zielonych szparagów,
- pół cukinii (opcjonalnie),
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,75 szklanki śmietany 18 %,
- 2 jajka,
- mielona gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz.
O przechowywaniu, przyrządzaniu i gotowaniu szparagów więcej na KuchniaCafe.pl
Liście szpinaku myjemy i wrzucamy go wrzącej wody na 3-5 minut. Zblanszowany szpinak siekamy na mniejsze części. Ze szparagów odłamujemy włókniste końcówki. Wkładamy je na 10-15 minut do wrzącej wody i dusimy.
Poszatkowane cebule i pokrojoną w plastry cukinię smażymy przez parę minut na patelni. Do smażącego się farszu dodajemy szpinak i pokrojone na 2-3 mniejsze części szparagi. Smażymy jeszcze przez chwilę. Po zdjęciu z ognia nadzienie doprawiamy i dolewamy śmietanę rozmieszaną z jajkami i czosnkiem.
Wszystkie składniki ciasta łączymy. Rozwałkowane ciasto o grubości ok. 0,5 cm przekładamy do formy na tartę i smarujemy białkiem.
Ciasto na tartę pieczemy w 180° C przez parę minut. Gdy się zarumieni, wyjmujemy ciasto z piekarnika, by dodać farsz ze śmietaną. Quiche pieczemy w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut.
Tartę ze szpinakiem i szparagami podajemy ciepłą.
Comments
9 Responses to “Quiche – tarta ze szpinakiem i szparagami”