7924 Views |  1

Quiche – tarta ze szpinakiem i szparagami

Wyjątkowo zielona tarta – ze szpinakiem i szparagami – jest łatwa w przygotowaniu i równie krótko, co jej przyrządzenie, zajmuje proces zjadania :) Ciasto do quiche z warzywami można też wykorzystać do przepisów zawierających inne, ulubione nadzienie. Spróbujcie jednak najpierw tego, wyjątkowego smaku quiche :)

Quiche warzywne. Tarta ze szpinakiem i szparagami

Quiche z zielonymi warzywami, czyli tarta ze szpinakiem i szparagami

Składniki na ciasto do tarty

  • szklanka mąki,
  • 100 g margaryny,
  • jajko,
  • mielona gałka muszkatołowa,
  • sól.

Składniki na warzywne nadzienie quiche

  • ok. 250 g świeżego szpinaku,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • pół cukinii (opcjonalnie),
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,75 szklanki śmietany 18 %,
  • 2 jajka,
  • mielona gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.

O przechowywaniu, przyrządzaniu i gotowaniu szparagów więcej na KuchniaCafe.pl

Liście szpinaku myjemy i wrzucamy go wrzącej wody na 3-5 minut. Zblanszowany szpinak siekamy na mniejsze części. Ze szparagów odłamujemy włókniste końcówki. Wkładamy je na 10-15 minut do wrzącej wody i dusimy.

Poszatkowane cebule i pokrojoną w plastry cukinię smażymy przez parę minut na patelni. Do smażącego się farszu dodajemy szpinak i pokrojone na 2-3 mniejsze części szparagi. Smażymy jeszcze przez chwilę. Po zdjęciu z ognia nadzienie doprawiamy i dolewamy śmietanę rozmieszaną z jajkami i czosnkiem.

Wszystkie składniki ciasta łączymy. Rozwałkowane ciasto o grubości ok. 0,5 cm przekładamy do formy na tartę i smarujemy białkiem.

Ciasto na tartę pieczemy w 180° C przez parę minut. Gdy się zarumieni, wyjmujemy ciasto z piekarnika, by dodać farsz ze śmietaną. Quiche pieczemy w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut.

Tartę ze szpinakiem i szparagami podajemy ciepłą.