9968 Views |  Like

Tarta owocowa na lato

Jeżeli szukasz apetycznego i zdrowego deseru na lato –  tutaj kończą się Twoje poszukiwania. Poniższy deser możemy nawet podać dzieciom na śniadanie. Migdały, kasza jaglana, mąka razowa i owoce podane w takim wydaniu są po prostu wyśmienite. Zapraszam na wakacyjną przygodę z tartą.

Tarta owocowa na lato

Tarta owocowa na lato

Składniki na tartę owocową:

Krem:

  • 0,5 szklanki migdałów (moczymy kilka godzin, i obieramy ze skórki),
  • ok. 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*,
  • 1 -2 łyżki miodu lub syropu agave (możemy użyć więcej),
  • woda lub mleko – tyle, aby dobrze zmiksować na gęsty krem,
  • sok z cytryny do smaku (ok. 1 łyżki),
  • szczypta soli.

*pod koniec gotowania kaszy dodajemy 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej.

Kremu powinno wyjść ok. 2 i 1/4 szklanki. Jeżeli wyjdzie za rzadki, dodajmy więcej kaszy jaglanej.

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki z pełnego przemiału,
  • 0,5 szklanki zmielonych migdałów,
  • o,5 szklanki zmielonych płatków owsianych,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 1 łyżka zmielonego jasnego siemienia lnianego albo 2 łyżki białej mąki.

Olej, wodę, brązowy cukier (może być miód, syrop agave, itd.) i sól miksujemy w blenderze do uzyskania koloru białego (wtedy wiemy, że składniki dobrze połączyły się razem). Po zmiksowaniu masę delikatnie mieszamy z resztą składników. Układamy w naczyniu do tarty albo rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii i dopiero przenosimy do naczynia. Tartę owocową pieczemy w temp. 200°C przez ok. 20 min. Po wystygnięciu dodajemy krem i układamy owoce.