Zwegowani » Dania główne, Dania zapiekane, Przepis na pizze

Pizza z brokułami


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Zostaw komentarz
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Oceń przepis)
Loading ... Loading ...

Przepis na pizzę z brokułami i otrębami.

Pizza z brokułami

Pizza z brokułami

Składniki na pizzę z brokułami:

  • 200g mąki razowej,
  • 2 łyżeczki drożdży instant,
  • 2 łyżeczki otrębów,
  • 200 gram brokułów,
  • 100 gram przecieru pomidorowego,
  • woda,
  • starty na małych oczkach ser żółty,
  • sól, cukier,
  • czosnek,
  • przyprawy do pizzy (lub bazylia, oregano i co tam lubimy ;) )

Wykonanie:

Robimy zaczyn na pizzę. Do pół szklanki letniej wody wrzucamy 1 łyżeczkę cukru i 1-2 łyżki mąki. Czekamy parę minut aż drożdże wezmą się do roboty i płyn zacznie się pienić. Do miski wrzucamy mąkę, otręby, przyprawy do pizzy i zaczyn, mieszamy. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy wody – tyle, by było odrobinę lepkie, ale mimo wszystko bez problemu odchodziło od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
Przygotowujemy sos do pizzy. Do przecieru pomidorowego dodajemy szklankę wody, szczyptę cukru, większą szczyptę soli, przyprawę, zgniecione 3 ząbki czosnku i mieszamy.
Brokuły gotujemy do miękkości i kroimy na drobne kawałki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na formie do pieczenia, na nie nakładamy cienką warstwę sosu, brokuły, pokrojony w plasterki czosnek (według uznania – można 1 ząbek, a można i całą główkę ;) ) i ser żółty. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240°C na 15 min. Resztą sosu smarujemy pizzę.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Zupa z soczewicy
Przepis na pikantną zupę z czerwonej soczewicy. Zupa zawdzięcza swój ostry smak dużej ilości curry. ...
Surówka z cukinią, cebulą i makaronem
Dziś smacznie i zdrowo. Surówkę z cukinią, cebulą i czosnkiem można podawać również bez makaronu. Du...
Fasolka szparagowa pod kołderką z sera
Fasolka szparagowa podsmażana z czosnkiem pod kołderką z parmezanu
Chleb otrębowy
Przepis na domowe, świeże pieczywo otrębowe. Składniki na chleb z otrębów: 17 łyżek otręb...
Tortilla na ostro
"Piekielność" tego przepisu na tortillę wynika nie tylko z koloru, ale także z ostrości! ...
Wegetariańskie kotlety mielone
Polecam bardzo szybkie i dobre kotlety wegetariańskie, które dzięki siemieniu lnianemu są bardzo chr...

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.