15070 Views |  Like

Ogórkowy chłodnik z wegańskim jogurtem

 

Ogórkowy chłodnik na wegańskim jogurcie

Ogórkowy chłodnik na wegańskim jogurcie

Polecamy Chłodnik na „wegańskim” jogurcie.

Składniki na chłodnik z ogórka i awokado:

  • 2,5  szklanki pokrojonego w drobną kostkę lub startego na tarce ogórka,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 1 małe awokado,
  • Warzywa pokroić w kostkę lub słupki. Wymieszać z wegańskim jogurtem naturalnym.

Składniki na wegański „jogurt naturalny”:

  • 200 g tofu,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 ugotowane i jeszcze ciepłe ziemniaki,
  • 1 ząbek czosnku (lub więcej),
  • 3/4 szklanki (lub więcej) mleka sojowego (niesłodzonego!) lub migdałowego (zdecydowanie wolę migdałowe),
  • kilka łyżek soku z cytryny (do smaku),
  • sól, pieprz, przyprawa warzywna.

Tofu rozdrobnić i udusić w małej ilości wody, ok. 5 min. (woda ma wyparować). Wszystkie składniki  bardzo dokładnie miksujemy w blenderze i schładzamy w lodówce.

Fot. M. Bojko