Polecamy Chłodnik na „wegańskim” jogurcie.
Składniki na chłodnik z ogórka i awokado:
- 2,5 szklanki pokrojonego w drobną kostkę lub startego na tarce ogórka,
- pęczek rzodkiewki,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
- 1 małe awokado,
- Warzywa pokroić w kostkę lub słupki. Wymieszać z wegańskim jogurtem naturalnym.
Składniki na wegański „jogurt naturalny”:
- 200 g tofu,
- 1/4 szklanki oleju,
- 2 ugotowane i jeszcze ciepłe ziemniaki,
- 1 ząbek czosnku (lub więcej),
- 3/4 szklanki (lub więcej) mleka sojowego (niesłodzonego!) lub migdałowego (zdecydowanie wolę migdałowe),
- kilka łyżek soku z cytryny (do smaku),
- sól, pieprz, przyprawa warzywna.
Tofu rozdrobnić i udusić w małej ilości wody, ok. 5 min. (woda ma wyparować). Wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy w blenderze i schładzamy w lodówce.
![Ogórkowy chłodnik na wegańskim jogurcie](http://zwegowani.pl/wp-content/uploads/ogorkowy-chlodnik-na-weganskim-jogurcie-1.jpg)
![Ogórkowy chłodnik na wegańskim jogurcie](http://zwegowani.pl/wp-content/uploads/ogorkowy-chlodnik-na-weganskim-jogurcie-3.jpg)
![Ogórkowy chłodnik na wegańskim jogurcie](http://zwegowani.pl/wp-content/uploads/ogorkowy-chlodnik-na-weganskim-jogurcie-2.jpg)
Fot. M. Bojko
Comments