Delikatny smak naleśników połączonych z owocami i bakaliami. Przepis na osiem porcji.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mleka,
- 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g),
- 4 łyżki oleju,
- pół plastra ananasa,
- garść płatków migdałowych,
- garść orzechów włoskich,
- rodzynki,
- krem czekoladowy,
- cukier cynamonowy,
- sól.
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy cukier wanilinowy i sypiemy odrobiną soli. Wbijamy jajka, a następnie dodajemy mleko i olej.
Kroimy ananasa, orzechy włoskie, migdały i rodzynki na małe części. Dodajemy do masy. Mieszamy.
Wlewamy na patelnię pierwszą porcję ciasta naleśnikowego uważając, by obrócić je kiedy wierzchnia część zacznie wysychać. By ciasto usmażyło się równomiernie, przyciskamy szczególnie te miejsca, gdzie znajdują się rodzynki, orzechy i ananas. Bakalie i ananas powinny się schować w cieście.
Naleśniki na słodko podajemy z kremem czekoladowym i cukrem cynamonowym dla smaku.
Comments