40132 Views |  2

Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

Propozycja na danie może niezbyt urodziwe, ale za to pyszne. Słodko-ostry, orientalny posmak stanowi ciekawe urozmaicenie makaronowej monotonii.

Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

Składniki na makaron z soczewicą w sosie pomidorowym:

  • 150 g zielonej soczewicy,
  • 230 g makaronu (penne lub świderki),
  • 250 g koncentratu pomidorowego (z kartonika, 99,5 % pomidorów),
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • olej (około łyżki),
  • sól, pieprz,
  • oregano, papryka ostra.

Przygotowanie makaronu z soczewicą:
Soczewicę moczymy w chłodnej wodzie (przynajmniej 1 godzinę, można dłużej). Gotujemy w osolonej wodzie. Osobno gotujemy makaron. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na patelni na złoty kolor.

Do większego naczynia przesypujemy cebulę wraz z czosnkiem, dodajemy koncentrat pomidorowy i soczewicę, ugotowany makaron. Jeśli koncentrat jest zbyt gęsty, należy dodać ok. 0,5 szklanki przegotowanej wody. Doprawiamy łyżeczką cukru (b. ważne!), łyżeczką papryki ostrej oraz pieprzem, solą i oregano według uznania. Dokładnie mieszamy.

Najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. Smacznego!

Szczegóły:

  • Porcje: 2;
  • Czas przygotowania: około 25 min. (+moczenie soczewicy);
  • Kaloryczność: 460 kcal/porcja