5192 Views |  Like

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami.

Składniki na krokiety postne:

Ciasto naleśnikowe:

  • 3 szklanki mleka,
  • 3 jaja,
  • szczypta soli,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 łyżki oleju.

Farsz:

  • 0,5 kg gotowanych grzybów,
  • 2 cebule,
  • olej,
  • 0,2 kg ugotowanej kapusty kiszonej.

Dodatkowe składniki do przygotowania krykietów:

  • bułka tarta,
  • szklanka ciasta naleśnikowego.

Przygotowanie ciasta:

  1. Mikserem ubić jaja, dodać mleko, sól, mąkę i olej.
  2. Upiec cienkie placki.
  3. Szklankę ciasta naleśnikowego odlać do obtaczania krokietów.

Przygotowanie farszu:

  1. Kapustę kiszoną opłukać z kwasu i gotować do miękkości.
  2. Cebule pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać zmielone grzyby i drobno pokrajaną, ugotowaną kapustę.
  3. Doprawić do smaku.

Przygotowanie krokietów:

  1. Na usmażone naleśniki nakładać przygotowany farsz i zwinąć naleśniki.
  2. Obtaczać w cieście naleśnikowym i bułce tartej.
  3. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.