Przepis na krokiety z kapustą i grzybami.
Składniki na krokiety postne:
Ciasto naleśnikowe:
- 3 szklanki mleka,
- 3 jaja,
- szczypta soli,
- 2 szklanki mąki,
- 4 łyżki oleju.
Farsz:
- 0,5 kg gotowanych grzybów,
- 2 cebule,
- olej,
- 0,2 kg ugotowanej kapusty kiszonej.
Dodatkowe składniki do przygotowania krykietów:
- bułka tarta,
- szklanka ciasta naleśnikowego.
Przygotowanie ciasta:
- Mikserem ubić jaja, dodać mleko, sól, mąkę i olej.
- Upiec cienkie placki.
- Szklankę ciasta naleśnikowego odlać do obtaczania krokietów.
Przygotowanie farszu:
- Kapustę kiszoną opłukać z kwasu i gotować do miękkości.
- Cebule pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać zmielone grzyby i drobno pokrajaną, ugotowaną kapustę.
- Doprawić do smaku.
Przygotowanie krokietów:
- Na usmażone naleśniki nakładać przygotowany farsz i zwinąć naleśniki.
- Obtaczać w cieście naleśnikowym i bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.
Comments