9137 Views |  1

Haluszki słowackie z twarogiem

„Halušky” czyli słowackie haluszki, to nic innego jak słowackie kluski z surowych ziemniaków. Proste w wykonaniu, genialne  w smaku.

Haluszki słowackie z twarogiem

Haluszki słowackie z twarogiem

Składniki na haluszki słowackie z twarogiem

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1-2 jajka (opcjonalnie),
  • cebula,
  • kostka twarogu półtłustego,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Utarte (tak jak na placki) ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy jajka oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto –  musi być trochę bardziej gęste od tego na placki.  Łyżką formujemy kluski i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 5-8 min od wypłynięcia.

Ugotowane haluszki polewamy smażoną cebulką i mieszamy z twarogiem i szczypiorkiem.

Gotowe! Smacznego :)