Zwegowani » Dania główne, Dania smażone, Kuchnia wegańska

Gulasz z seitanem


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Zostaw komentarz
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Oceń przepis)
Loading...Loading...

Przepis na danie z sejtanem (seitan), półproduktem o wysokiej zawartości białka. Seitan sprawdza się nie tylko w gulaszach, ale również jako składnik farszu do gołąbków, kotletów i pieczeni.

Gulasz z seitanem

Gulasz z seitanem

Składniki na gulasz z seitanem:

  • 370 g seitanu,
  • cukinia lub kabaczek,
  • papryka,
  • czerwona cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • woda,
  • koncentrat pomidorowy,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz.

Seitan i warzywa kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy na patelnię rozgrzaną wcześniej oliwą z oliwek. Smażymy dolewając ok. szklanki wody i czekamy chwilę aż warzywa zmiękną. Do gulaszu dodajemy seitan, dusimy.

Do dania dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, mieszamy. Smażymy jeszcze chwilę. Całość przyprawiamy. Gulasz z seitanem podajemy na ciepło.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Pasztet z fasoli
To domowa wersja świątecznego pasztetu w wersji wegetariańskiej. Skład jest podobny do farszu na wig...
Pasztet z soczewicy i marchewki
Pasztet z marchwi i soczewicy to doskonały, niezwykle smakowity dodatek do kanapki. Marchewkowa past...
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Wegetariańska, ale i właściwie wegańska wersja fasolki po bretońsku to nic innego jak pyszne danie s...
Sałatka makaronowa z curry
Przepis na sałatkę makaronową. Składniki na sałatkę makaronową z curry: 500 g makaronu ...
Drożdżowy placek cebulowy
Przepis na cebularz z ciasta drożdżowego. Składniki na drożdżowy placek cebulowy (4-6 porcji)...
Pęczak zapiekany z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem
Połączenie pęczaku z suszonymi pomidorami samo w sobie jest boskie ;-) a dodatek wędzonego twarogu i...

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.