Przepis na gołąbki – w wersji z czerwoną fasolką.
Składniki na gołąbki z czerwoną fasolą (na ok. 14 gołąbków):
- niewielka główka młodej kapusty,
- 3/4 szklanki ryżu,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 3 marchewki,
- 0,5 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- szczypta majeranku,
- kostka warzywna (opcjonalnie).
Gotujemy 3/4 szklanki ryżu w osolonej wodzie. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Następnie zabieramy się za główkę kapusty. Odrywamy pierwsze brzydkie liście (jeśli takie są) i wycinamy dokładnie głąb. Wkładamy całą główkę do gotującej się wody w dużym garnku i gotujemy min. 5 minut. Dzięki temu łatwo oddzielimy liście kapusty od reszty. Odstawiamy je do ostygnięcia i zajmujemy się zrobieniem farszu.
Obieramy cebulę i drobno szatkujemy. Delikatnie podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie podobnie obieramy marchewkę, gotujemy ją na miękko w lekko osolonej wodzie i drobniutko kroimy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Otwieramy puszkę z czerwoną fasolą, odsączamy z zalewy i dokładnie rozgniatamy widelcem albo mielimy blenderem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą: ryż, cebulę, marchewkę, czosnek, fasolkę. Doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem do smaku.
Przygotowujemy liście kapusty odcinając najgrubszą część środkową – nerw liści – starając się, aby nie przedziurawić samego liścia. Brzydsze liście kładziemy na spód garnka z grubszym dnem albo brytfanki, w której będą dusiły się nasze gołąbki z czerwoną fasolką. U nasady liści kapusty kładziemy porcję farszu i dość ciasno zwijamy liść zawijając boczne końce do środka. Tak oto wykonane gołąbki układamy ciasno w garnku. Jeśli pozostały nam jakieś liście kapusty możemy nimi przykryć gołąbki. Całość zalewamy słoną wodą (ewentualnie wodą z rozpuszczoną kostką warzywną) i dusimy na małym ogniu około godziny do momentu aż liście kapusty będą miękkie. Możemy również zapiekać w piekarniku w temp. 180-200°C. Gotowe gołąbki podajemy polane sosem beszamelowym z ziemniakami lub pieczywem.
Składniki na sos beszamelowy:
- 2 łyżki mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1,5 szklanki wody,
- 2 listki laurowe,
- 4 ziarenka pieprzu,
- 4 ziarenka ziela angielskiego.
1 szklankę wody zagotowujemy w rondelku. Dodajemy do niej 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru, 2 listki laurowe, 4 ziarenka pieprzu i 4 ziarenka ziela angielskiego. Pozostawiamy gotującą się wodę na około 15 minut. W międzyczasie w kubku rozrabiamy 0,5 szklanki wody, 2 łyżki mąki i 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Dokładnie mieszamy, aby nie pozostały grudki mąki. Dolewamy kilka łyżek gotującego się wywaru i mieszamy. Zestawiamy rondelek z ognia i wylewamy powoli zawartość kubka intensywnie mieszając. Znów stawiamy na ogień i pozwalamy się gotować kilka minut.
Comments