4786 Views |  Like

Drożdżowy placek cebulowy

Przepis na cebularz z ciasta drożdżowego.

Drożdżowy placek cebulowy

Drożdżowy placek cebulowy

Składniki na drożdżowy placek cebulowy (4-6 porcji):
Ciasto:

  • 125 g mąki pszennej razowej,
  • 225 g mąki pszennej białej,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 15 g drożdży,
  • 75-100 ml letniej wody.

Wierzch:

  • 4 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • strąk grillowanej, marynowanej papryki,
  • oliwki,
  • 100 g żółtego sera, startego na grubej tarce (jak zawsze, z podpuszczką mikrobiologiczną).

W 75 ml letniej wody rozpuszczamy drożdże. Mąki mieszamy ze sobą i solą, dodajemy wodę z drożdżami i oliwę, wyrabiamy elastyczne ciasto, w razie potrzeby dolewając pozostałą wodę. Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość.

Cebule obieramy, kroimy na półplasterki, smażymy na rozgrzanym oleju aż się skarmelizują, ok. 30 minut, często mieszając. Przeciskamy czosnek przez praskę i dokładnie mieszamy z cebulą. Paprykę kroimy w paski, oliwki (kilkanaście) odsączamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Płaską blachę wykładamy papierem lub matą silikonową. Ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy na wymiary ok. 30×40 cm, dość cienko, zawijamy do środka brzegi. Wykładamy na nie cebulę, rozkładamy równomiernie, aby pokryła całe ciasto za wyjątkiem brzegów. Na wierzch kładziemy oliwki i paprykę, posypujemy całość serem. Zapiekamy ok. kwadransa. Jemy na ciepło lub zimno, polecam!