30899 Views |  1

Domowa granola

Krucha granola domowej roboty

Krucha granola domowej roboty

Granola domowej roboty jest krucha, smaczna, pełna witamin, soli mineralnych, błonnika. Zawiera pełnowartościowe białko. Jest łatwa w wykonaniu, idealna na dobry początek nowego dnia.  Pożywne śniadanie wpłynie nie tylko na lepszą wydajność  w pracy, ale także  pomoże utrzymać właściwą wagę ciała.

Przepis wymyśliłam już ponad 20 lat temu i od tamtej pory służy mojej rodzinie, prowadzonym przeze mnie Szkołom Zdrowego Gotowania. Trudno o bardziej sprawdzony przepis! Zapraszam na film.

Składniki na domową granolę:

  • 4 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych,
  • 1 szklanka lub mniej pestek ze słonecznika i dyni,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki zmielonego ziarna sezamu,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/4 szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. Mieszamy w misce: płatki owsiane, pestki z dyni i słonecznika oraz pokrojone orzechy.
  2. W blenderze dobrze miksujemy olej, wodę, sól, miód i zmielone ziarna sezamu (opcjonalnie).
  3. Mieszankę z blendera wrzucamy do miski z płatkami i nasionami, dokładnie wszystko mieszamy.
  4. Pieczemy w piekarniku w temp 150°C (325F) ok. 1 godziny albo aż do uzyskania złotego koloru.

Granolę możemy podawać z mlekiem, sokiem, owocami, jogurtem. Dobre nie tylko na śniadanie.

Foto: MBojko