Chrupka mieszanka płatków zbożowych, ziaren, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i miodu sprawdza się nie tylko jako batoniki. Dla mniej cierpliwych wersja krucha: granola à la musli z mlekiem to także idealne rozwiązanie
Składniki na batoniki granola
- 2 szklanki płatków jęczmiennych,
- 0,75 szklanki ziaren sezamu,
- 0,5 szklanki płatków migdałowych (ewentualnie posiekanych orzechów laskowych),
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
- 0,5 szklanki ziaren słonecznika,
- 0,5 szklanki miodu,
- 0,33 szklanki oleju,
- olej do posmarowania formy.
Przygotowanie granoli
Wszystkie składniki na granolę umieszczamy razem. Wymieszane przekładamy do natłuszczonej formy (najlepiej keksownik, ok. 25 x 30 cm). Wstawiamy do rozgrzanego do ok. 160°C piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, po czym wyjmujemy formę, mieszamy, a następnie zbijamy granolę w jedną masę mocno „przyklepując” ją do formy przez papier do pieczenia. Wstawiamy z powrotem na kolejne 15 minut. Gdy ziarna się zarumienią, wyjmujemy formę i wykładamy do wystygnięcia na papier do pieczenia. Po ostygnięciu łamiemy na kawałki.
Granolę przechowujemy zamkniętą w szczelnym opakowaniu (nawet do 2 tygodni). Przepis możemy wzbogacić o inne bakalie lub suszone owoce (np. żurawinę, morele czy śliwki).
Comments
3 Responses to “Batoniki granola”