Łatwy w przygotowaniu i ciekawy w smaku dip z sera camembert najlepiej smakuje jako dodatek do świeżych warzyw: ogórka, pomidora, papryki, marchewki, selera naciowego… Może także służyć jako smakowity sos do surówek.
Do przyrządzenia dipu najlepiej użyć blendera lub innego sprzętu, w ostateczności tarki o drobnych oczkach.
Składniki na dip z sera camembert:
- 1 okrągły serek camembert z podpuszczką mikrobiologiczną,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka siekanego koperku,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
Przygotowanie dipu z sera camembert:
Serek pokroić w kostkę, a czosnek i koperek posiekać. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować blenderem i odstawić do lodówki. Przed podaniem najlepiej chłodzić dip ok. pół godziny.
Jeżeli nie masz blendera, możesz zetrzeć serek camembert na tarce o drobnych oczkach (co nie jest łatwe), a czosnek i koperek bardzo drobniutko posiekać.
Comments