Orzeźwiający deser – źródło białka roślinnego, niezbędnych witamin i składników mineralnych.
Składniki na shake brzoskwiniowy:
- 90 g tofu naturalnego,
- 150 g brzoskwiń w lekkim syropie,
- 250 ml syropu z brzoskwiń,
- 200 ml schłodzonego gęstego mleka kokosowego,
- 1 łyżka drobnego cukru,
- ½ łyżeczki otartej skórki pomarańczy.
Przygotowanie:
- Tofu rozdrabniamy, przekładamy do blendera. Dodajemy brzoskwinie i wlewamy syrop. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
- Mleko kokosowe wlewamy do dużej miski i ubijamy przez 3-4 minuty, aż lekko zwiększy swą objętość. Następnie powoli wlewamy do mleka zmiksowane składniki, przez cały czas ubijając. Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, mieszamy i wlewamy do szklanek. Można dodać kilka kostek lodu i ozdobić skórką z pomarańczy.
Przepis autorstwa Marioli Białołęckiej.
Comments