Przepis na pizzę z brokułami i otrębami.
Składniki na pizzę z brokułami:
- 200g mąki razowej,
- 2 łyżeczki drożdży instant,
- 2 łyżeczki otrębów,
- 200 gram brokułów,
- 100 gram przecieru pomidorowego,
- woda,
- starty na małych oczkach ser żółty,
- sól, cukier,
- czosnek,
- przyprawy do pizzy (lub bazylia, oregano i co tam lubimy 😉 )
Wykonanie:
Robimy zaczyn na pizzę. Do pół szklanki letniej wody wrzucamy 1 łyżeczkę cukru i 1-2 łyżki mąki. Czekamy parę minut aż drożdże wezmą się do roboty i płyn zacznie się pienić. Do miski wrzucamy mąkę, otręby, przyprawy do pizzy i zaczyn, mieszamy. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy wody – tyle, by było odrobinę lepkie, ale mimo wszystko bez problemu odchodziło od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
Przygotowujemy sos do pizzy. Do przecieru pomidorowego dodajemy szklankę wody, szczyptę cukru, większą szczyptę soli, przyprawę, zgniecione 3 ząbki czosnku i mieszamy.
Brokuły gotujemy do miękkości i kroimy na drobne kawałki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na formie do pieczenia, na nie nakładamy cienką warstwę sosu, brokuły, pokrojony w plasterki czosnek (według uznania – można 1 ząbek, a można i całą główkę 😉 ) i ser żółty. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240°C na 15 min. Resztą sosu smarujemy pizzę.
Comments