13459 Views |  1

Gulasz z seitanem

Przepis na danie z sejtanem (seitan), półproduktem o wysokiej zawartości białka. Seitan sprawdza się nie tylko w gulaszach, ale również jako składnik farszu do gołąbków, kotletów i pieczeni.

Gulasz z seitanem

Gulasz z seitanem

Składniki na gulasz z seitanem:

  • 370 g seitanu,
  • cukinia lub kabaczek,
  • papryka,
  • czerwona cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • woda,
  • koncentrat pomidorowy,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz.

Seitan i warzywa kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy na patelnię rozgrzaną wcześniej oliwą z oliwek. Smażymy dolewając ok. szklanki wody i czekamy chwilę aż warzywa zmiękną. Do gulaszu dodajemy seitan, dusimy.

Do dania dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, mieszamy. Smażymy jeszcze chwilę. Całość przyprawiamy. Gulasz z seitanem podajemy na ciepło.