Inspiracje zagranicznymi kuchniami sprawiły, że dziś prezentujemy przepis na tradycyjną czeską potrawę – knedliczki. Knedle z twarożkiem to jeden z wariantów popularnego i łatwego w przygotowaniu dania.
Składniki:
- 250 g mąki krupczatki,
- 250 g twarogu,
- 0,5 szklanki mleka,
- 0,25 kostki masła.
Masło topimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę i zagniatamy ze stopionym masłem. Do masy knedlowej dosypujemy rozgnieciony twaróg i dolewamy mleko. Ciasto ugniatamy rękoma aż stanie się elastyczne.
Z masy formujemy dwa grube wałki, który obtaczamy w dodatkowej porcji mąki wyłożonej na stolnicy. Ciasto knedlowe dzielimy jeszcze na pół i przenosimy do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Knedle gotujemy przez 20-25 minut pilnując, by ciasto się nie skleiło. Po ugotowaniu dzielimy knedliki na małe, ale grube części.
Czesi zazwyczaj polewają knedliki słodkim sosem pomidorowym. My proponujemy knedle z twarogiem podać z niesłodką wersją sosu pomidorowego, posypane bazylią.
A tak wyglądają prawdziwe czeskie knedliczki bez dodatków, podawane z zapiekanym serem. Byliśmy, jedliśmy – polecamy:)
Comments