17271 Views |  1

Knedle z twarogiem

Inspiracje zagranicznymi kuchniami sprawiły, że dziś prezentujemy przepis na tradycyjną czeską potrawę – knedliczki. Knedle z twarożkiem to jeden z wariantów popularnego i łatwego w przygotowaniu dania.

Knedle z twarogiem

Knedle z twarogiem

Składniki:

  • 250 g mąki krupczatki,
  • 250 g twarogu,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,25 kostki masła.

Masło topimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę i zagniatamy ze stopionym masłem. Do masy knedlowej dosypujemy rozgnieciony twaróg i dolewamy mleko. Ciasto ugniatamy rękoma aż stanie się elastyczne.

Z masy formujemy dwa grube wałki, który obtaczamy w dodatkowej porcji mąki wyłożonej na stolnicy. Ciasto knedlowe dzielimy jeszcze na pół i przenosimy do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Knedle gotujemy przez 20-25 minut pilnując, by ciasto się nie skleiło. Po ugotowaniu dzielimy knedliki na małe, ale grube części.

Czesi zazwyczaj polewają knedliki słodkim sosem pomidorowym. My proponujemy knedle z twarogiem podać z niesłodką wersją sosu pomidorowego, posypane bazylią.

A tak wyglądają prawdziwe czeskie knedliczki bez dodatków, podawane z zapiekanym serem. Byliśmy, jedliśmy – polecamy:)