18667 Views |  Like

Makaron cannelloni z warzywami

Makaron cannelloni z e szpinakiem to propozycja dla miłośników potraw zapiekanych w piekarniku. Zamiast bakłażana można wykorzystać także cukinię.

Makaron cannelloni z warzywami

Makaron cannelloni z warzywami

Składniki potrzebne do przygotowania farszu do cannelloni:

  • 1 bakłażan (oberżyna),
  • 225 g szpinaku,
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku,
  • kilka pieczarek pokrojonych w kostkę.
  • sól i pieprz.

Szpinak – można wykorzystać połowę porcji łatwo dostępnego w sklepach rozdrobnionego, mrożonego szpinaku.

Składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego:

  • 1 pokrojona cebula,
  • 2 pokrojone ząbki czosnku,
  • 800 g pokrojonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka stołowa bazylii,
  • kilka plasterków sera żółtego.

Można wykorzystać zarówno pomidory z puszki, jak i samemu pokroić pomidory po uprzednim ich sparzeniu i obraniu ze skórki.

W innej wersji farszu na cannelloni zamiast sera żółtego można wykorzystać plastry sera białego.

Przygotowanie farszu do cannelloni

Bakłażana kroimy w drobną kostkę i podsmażać go na rozgrzanym na patelni oleju przez kilka minut często mieszając. Do rozgrzanej oliwy dodajemy szpinak, rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę kminku i pokrojone w kostki pieczarki. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy przez kilka minut często mieszając. Po zdjęciu z ognia nakładamy łyżeczką farsz do makaronu cannelloni i układamy jedną warstwę makaronu w naczyniu żaroodpornym.

Przygotowanie sosu pomidorowego do cannelloni

W małym garnku rozgrzewamy olej, aby podsmażyć pokrojoną cebulę i pokrojone ząbki czosnku. Po chwili dodajemy pokrojone pomidory, łyżeczkę cukru oraz bazylię. Po doprowadzeniu sosu pomidorowego do wrzenia należy gotować go na wolnym ogniu przez 5 minut.

Cannelloni polewamy sosem pomidorowym, na wierzchu kładziemy starty ser zółty i wkładamy do rozgrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut.