16858 Views |  Like

Zapiekanka z ziemniaków, szpinaku i oscypka

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem.

Zapiekanka z ziemniaków, szpinaku i oscypka

Zapiekanka z ziemniaków, szpinaku i oscypka

Składniki na zapiekankę z ziemniaków, szpinakiem i oscypkiem (na 2 solidne porcje i 1 małą, dla dziecka):

  • 6 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w cieniutkie plasterki,
  • 300 g mrożonego szpinaku,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 dużego oscypka (z podpuszczką mikrobiologiczną) – ok. 150-200 g, starego na dużych oczkach tarki,
  • 100 ml bulionu jarzynowego,
  • 100 ml śmietany (używam takiej do zup, niewarzącej się),
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz kajeński,
  • ostra papryka,
  • kumin,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, dobrze odcedzamy. Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody, siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Na patelni rozgrzewamy po łyżce masła i oleju, szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy szpinak, smażymy ok. 10 minut na małym ogniu aż dobrze odparuje. Doprawiamy przyprawami.

Bulion łączymy ze śmietaną. Formę żaroodporną smarujemy tłuszczem, wykładamy ziemniaki, wygładzamy. Nalewamy połowę sosu, posypujemy połową oscypka. Na wierzch zapiekanki ziemniaczanej wykładamy szpinak, wyrównujemy, zalewamy resztą sosu, posypujemy pozostałym oscypkiem.

Zapiekamy ok. 25 minut, bez przykrycia. Studzimy 5-10 minut, podajemy.