20844 Views |  Like

Wege zupa z ciecierzycy light

Przepis na wegańską zupę z ciecierzycy w wersji dietetycznej.

Wegetariańska zupa z ciecierzycy

Wegetariańska zupa z ciecierzycy

Składniki na zupę z ciecierzycy (8 porcji):

  • ciecierzyca – 200 g – 640 kcal,
  • makaron 0,5 szkl. – 50 g – 168 kcal,
  • wywar z włoszczyzny,
  • marchew – 100 g – 41 kcal,
  • mąka pszenna 1/4 szkl. – 33 g – 115 kcal,
  • przyprawy,
  • natka pietruszki,
  • cebula mała – ok. 50 g – 15 kcal,
  • woda – 3 litry.

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namaczać 12 godzin w 600 ml wody.
  2. Po upływie tego czasu gotować ciecierzycę w tej samej osolonej wodzie około 45-60 min.
  3. Resztę wody wlać do dużego garnka zagotować i wrzucić włoszczyznę, gotować aż do miękkości. W międzyczasie utrzeć marchewkę i wrzucić do garnka.
  4. Cebulę poszatkować i usmażyć na patelni teflonowej. Dodać do garnka z warzywami.
  5. Ugotowaną ciecierzycę zmielić (np. w robocie kuchennym) na w miarę gładką masę i wrzucić do garnka z wywarem warzywnym.
  6. Dodać przyprawy wg własnych upodobać (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki i inne).
  7. Mąkę rozmieszać z połową szklanki wody tak, by nie było grudek i wlać do zupy.
  8. Makaron ugotować w osolonej wodzie.
  9. Zupę gotować jeszcze z 10-20 min.
  10. Zdjąć z ognia dodać ugotowany makaron. Zupa jest gotowa do spożycia, smacznego!