Przepis na wegańską zupę z ciecierzycy w wersji dietetycznej.
Składniki na zupę z ciecierzycy (8 porcji):
- ciecierzyca – 200 g – 640 kcal,
- makaron 0,5 szkl. – 50 g – 168 kcal,
- wywar z włoszczyzny,
- marchew – 100 g – 41 kcal,
- mąka pszenna 1/4 szkl. – 33 g – 115 kcal,
- przyprawy,
- natka pietruszki,
- cebula mała – ok. 50 g – 15 kcal,
- woda – 3 litry.
Przygotowanie:
- Ciecierzycę namaczać 12 godzin w 600 ml wody.
- Po upływie tego czasu gotować ciecierzycę w tej samej osolonej wodzie około 45-60 min.
- Resztę wody wlać do dużego garnka zagotować i wrzucić włoszczyznę, gotować aż do miękkości. W międzyczasie utrzeć marchewkę i wrzucić do garnka.
- Cebulę poszatkować i usmażyć na patelni teflonowej. Dodać do garnka z warzywami.
- Ugotowaną ciecierzycę zmielić (np. w robocie kuchennym) na w miarę gładką masę i wrzucić do garnka z wywarem warzywnym.
- Dodać przyprawy wg własnych upodobać (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki i inne).
- Mąkę rozmieszać z połową szklanki wody tak, by nie było grudek i wlać do zupy.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie.
- Zupę gotować jeszcze z 10-20 min.
- Zdjąć z ognia dodać ugotowany makaron. Zupa jest gotowa do spożycia, smacznego!
Comments