Szpinak, dość mocno dosmaczony czosnkiem, aromatyczny kozi ser i przywołujące jesienne skojarzenia kurki to mistrzowskie połączenie smaków i aromatów, na idealnie kruchym cieście. Dzięki takim kulinarnym odkryciom jak ta tarta, życie staje się natychmiast piękniejsze i pełniejsze.
Składniki na tartę ze szpinakiem, kurkami i kozim serem:
- 245 g przesianej mąki,
- szczypta soli,
- 105 g masła lub margaryny,
- 2-3 łyżki zimnej wody.
Składniki na nadzienie do tarty:
- 750 g szpinaku mrożonego (koniecznie mrożone liście a nie szpinak rozdrobniony) lub świeżego,
- 3 ząbki czosnku,
- kurki podsmażone uprzednio na prawdziwym maśle,
- kilka plastrów dojrzewającego, koziego sera,
- olej ryżowy,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Wymieszaj sól z mąką i zagnieć z masłem aż powstaną grudki ciasta.
- Dodaj wodę i wyrób kruche ciasto.
- Schładzaj w lodówce około 0,5 godziny.
- Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim tortownicę o średnicy 24 cm.
- Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, rozłóż folię aluminiową i przysyp ciasto fasolą, żeby je obciążyć i żeby nie uniosło się podczas pieczenia.
- Tartę piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
- Zdejmij fasolę i folię i piecz jeszcze około 5 minut, tak aby tarta się zrumieniła.
- Podsmaż czosnek na oleju.
- Dodaj szpinak i duś przez kilka minut. Pozwól, żeby cały płyn odparował z masy szpinakowej, żeby nie rozmoczyć kruchego ciasta.
- Rozłóż duszony szpinak z czosnkiem na podpieczonym kruchym spodzie.
- Na szpinaku ułóż kurki i plastry koziego sera.
- Zapiekaj w piekarniku jeszcze około 10-15 minut.
Comments