12687 Views |  Like

Tarta ze szpinakiem, kurkami i kozim serem

Szpinak, dość mocno dosmaczony czosnkiem, aromatyczny kozi ser i przywołujące jesienne skojarzenia kurki to mistrzowskie połączenie smaków i aromatów, na idealnie kruchym cieście. Dzięki takim kulinarnym odkryciom jak ta tarta, życie staje się natychmiast piękniejsze i pełniejsze.

Tarta ze szpinakiem, kurkami i kozim serem

Tarta ze szpinakiem, kurkami i kozim serem

Składniki na tartę ze szpinakiem, kurkami i kozim serem:

  • 245 g przesianej mąki,
  • szczypta soli,
  • 105 g masła lub margaryny,
  • 2-3 łyżki zimnej wody.

Składniki na nadzienie do tarty:

  • 750 g szpinaku mrożonego (koniecznie mrożone liście a nie szpinak rozdrobniony) lub świeżego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kurki podsmażone uprzednio na prawdziwym maśle,
  • kilka plastrów dojrzewającego, koziego sera,
  • olej ryżowy,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj sól z mąką i zagnieć z masłem aż powstaną grudki ciasta.
  2. Dodaj wodę i wyrób kruche ciasto.
  3. Schładzaj w lodówce około 0,5 godziny.
  4. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim tortownicę o średnicy 24 cm.
  5. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, rozłóż folię aluminiową i przysyp ciasto fasolą, żeby je obciążyć i żeby nie uniosło się podczas pieczenia.
  6. Tartę piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
  7. Zdejmij fasolę i folię i piecz jeszcze około 5 minut, tak aby tarta się zrumieniła.
  8. Podsmaż czosnek na oleju.
  9. Dodaj szpinak i duś przez kilka minut. Pozwól, żeby cały płyn odparował z masy szpinakowej, żeby nie rozmoczyć kruchego ciasta.
  10. Rozłóż duszony szpinak z czosnkiem na podpieczonym kruchym spodzie.
  11. Na szpinaku ułóż kurki i plastry koziego sera.
  12. Zapiekaj w piekarniku jeszcze około 10-15 minut.