13775 Views |  Like

Fasolka szparagowa pod kołderką z sera

Chociaż pełnia lata, to ja proponuję fasolkę szparagową podsmażaną z czosnkiem przykrytą kołderką. Ale kołderka nie byle jaka, bo serowa. Mistrzowskie połączenie smaków i aromatów. Absolutnie nie do powtórzenia/podrobienia z innymi warzywami. To po prostu musi być młoda, jędrna, zielona fasolka szparagowa, młody czosnek i parmezan. Z kieliszkiem białego wina będzie to połączenie idealne.

Składniki na fasolkę szparagową z serem (1 porcja)

Fasola szparagowa pod kołderką z sera

  • ok. 200 g fasolki zielonej, młodej, jędrnej :-),
  • trzy ząbki młodego czosnku,
  • około 10 g sera żółtego z podpuszczką mikrobiologiczną,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Ugotuj fasolkę al dente (w garnku z wodą lub tak jak ja, na parze).
  2. Rozgnieć czosnek z solą.
  3. Podsmaż lekko czosnek na oliwie uważając, żeby się nie przypalił, gdyż będzie gorzki.
  4. Dodaj fasolkę, podsmażaj jeszcze przez chwilę, żeby smaki się połączyły.
  5. Przełóż na talerz, posyp świeżo startym serem i od razu podawaj, najlepiej z kieliszkiem białego wina.