Chociaż pełnia lata, to ja proponuję fasolkę szparagową podsmażaną z czosnkiem przykrytą kołderką. Ale kołderka nie byle jaka, bo serowa. Mistrzowskie połączenie smaków i aromatów. Absolutnie nie do powtórzenia/podrobienia z innymi warzywami. To po prostu musi być młoda, jędrna, zielona fasolka szparagowa, młody czosnek i parmezan. Z kieliszkiem białego wina będzie to połączenie idealne.
Składniki na fasolkę szparagową z serem (1 porcja)
- ok. 200 g fasolki zielonej, młodej, jędrnej :-),
- trzy ząbki młodego czosnku,
- około 10 g sera żółtego z podpuszczką mikrobiologiczną,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
- Ugotuj fasolkę al dente (w garnku z wodą lub tak jak ja, na parze).
- Rozgnieć czosnek z solą.
- Podsmaż lekko czosnek na oliwie uważając, żeby się nie przypalił, gdyż będzie gorzki.
- Dodaj fasolkę, podsmażaj jeszcze przez chwilę, żeby smaki się połączyły.
- Przełóż na talerz, posyp świeżo startym serem i od razu podawaj, najlepiej z kieliszkiem białego wina.
Comments