4302 Views |  Like

Ciasto francuskie z purée marchewkowo-ziemniaczanym

Przepis na kolejne, szybkie i sycące danie, do którego trzeba jednak wcześniej ugotować ziemniaki :)

Ciasto francuskie z purée marchewkowo-ziemniaczanym

Ciasto francuskie z purée marchewkowo-ziemniaczanym

  • ciasto francuskie,
  • 4-5 ziemniaków,
  • marchewka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki obieramy, kroimy na niewielkie części i gotujemy w posolonej wodzie. Do miękkich ziemniaków dodajemy śmietanę i ubijamy na purée. Masę ziemniaczaną łączymy ze startą na dużych oczkach marchewką i przyprawiamy.

Ciasto francuskie dzielimy na cztery części. Na środku każdej umieszczamy farsz z marchewki i ziemniaków. Boki ciastek kleimy do siebie. Ciasto francuskie zapiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut (do momentu zarumienienia się) w temp. 180°C.

Ciastka marchewkowe podajemy ostudzone, z pozostałą ewentualnie częścią purée.