Przepis z książki „Dania jarskie”.
Składniki na fasolkę szparagową z pomidorami (4-6 porcji):
- 500 g fasolki szparagowej,
 - 450 g pomidorów z puszki (można użyć świeżych i przygotować z nich odpowiednią ilość sosu),
 - 1 duża cebula, drobno posiekana,
 - 2 łyżki oleju/oliwy,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 2 łyżeczki cukru,
 - 2 łyżki octu z czerwonego wina,
 - 1 łyżka posiekanej bazylii,
 - 3 łyżki posiekanych oliwek,
 - sól, pieprz,
 - liście bazylii do przybrania.
 
Fasolkę myjemy, obcinamy brzydkie końcówki, kroimy na pół (kawałki nie mają być bardzo długie). Gotujemy ją 3-5 minut, aby pozostała chrupiąca. Przelewamy zimną wodą, żeby zachowała kolor. Odstawiamy. Pomidory posiekać, sok zachować lub przygotować sos ze świeżych pomidorów.
Rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, smażyć aż zbrązowieje. Wsypać cukier i smażyć aż cebula się skarmelizuje. Wlać ocet, smażyć minutę cały czas mieszając. Dodać pomidory, oliwki, bazylię, przyprawić i gotować bez przykrycia ok. 5 minut. Dodać fasolkę, podgrzać. Podawać przybrane listkami świeżej bazylii.
                    ![Wegańskie placki ziemniaczane bez jajek [video]](http://zwegowani.pl/wp-content/uploads/weganskie-placki-ziemniaczane.jpg)
![Naleśniki wegańskie bez jajek i mleka [video]](http://zwegowani.pl/wp-content/uploads/nalesniki-weganskie-propozycja-podania1.jpg)
















                            
Comments