17151 Views |  Like

Wegańska galaretka truskawkowa na bazie soku jabłkowo-rabarbarowego

Wegańska galaretka truskawkowa

Wegańska galaretka truskawkowa

Po dawnych nieudanych próbach z agarem, postanowiłam znów stawić mu czoła korzystając z kończących się już (podobno) zbiorów truskawek. Jednocześnie odkrywając nowość – sok jabłkowo-rabarbarowy (uwaga, uwaga, wśród barwników zabrakło koszenili – naturalnego barwnika z wyciągu z owadów – a pojawiła się czarna marchew). Swoją drogą polecam, z lodem smakuje jak domowy kompot :) Zmierzając do sedna – sok stanowił bazę dla mojej galaretki z agaru.

Składniki na wegańską galaretkę truskawkową (na 3 salaterki):

  • 5 g agaru,
  • 250 g truskawek,
  • garść czerwonej porzeczki,
  • 0,5 l soku jabłkowo-rabarbarowego*.

Przygotowanie:

  1. Sok wlewamy do garnka, rozpuszczamy agar i gotujemy przez 10-15 min.
  2. W międzyczasie obieramy porzeczkę i truskawki z szypułek.
  3. Truskawki w całości układamy w salaterkach i zalewamy zawartością z garnka.**
  4. Porzeczki zatapiamy i zostawiamy do wystygnięcia.

Galaretka najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego!

* użyłam 250 ml soku i 250 ml wody, można użyć 500 ml soku, w zależności od lubianego poziomu słodkości

** nie warto przejmować się konsystencją, bez strachu – galaretka zgęstnieje :)