4157 Views |  Like

Tarta z ricottą, malinami i miętą

Przepis na bajeczną tartę z malinami.

Tarta z ricottą, malinami i miętą

Tarta z ricottą, malinami i miętą

Składniki na tartę z ricottą, malinami i miętą:

Na ciasto:

  • 300 g herbatników (użyłam maślanych zwykłych i pełnoziarnistych),
  • łyżka miodu,
  • 100 g masła.

Na wierzch:

  • 250 g ricotty,
  • jajko,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka miodu,
  • skórka cytrynowa,
  • garść malin,
  • kilka listków świeżej mięty.

Przygotowujemy ciasto. Najpierw tłuczemy herbatniki na miazgę (może zostać kilka większych kawałków) i rozpuszczamy w rondlu masło z miodem. Gdy już się rozpuści dodajemy pokruszone herbatniki (trzeba osiągnąć konsystencję mokrego piasku). Następnie do wysmarowanej masłem formy wrzucamy masę na ciasto, ugniatamy np. talerzykiem (można uformować też ranty). Takie ciasto wstawiamy na 15-20 min. do lodówki, aby stwardniało.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Odsączamy ricottę i mieszamy ją z jajkiem, mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, miodem, ucieramy do tego trochę skórki z cytryny. Po odstaniu ciasta wyciągamy je z lodówki i wlewamy na nie wykonaną masę, rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 150°C na około godzinę – pilnujemy, aby wierzch się przyrumienił, ale nie spalił! Następnie wyciągamy tartę do ostygnięcia, a gdy jest już chłodna, dekorujemy ją malinami i miętą (można też użyć innch owoców w zależności od upodobań).

Tartę przed podaniem ponownie schładzamy w lodówce

Smacznego !