4937 Views |  Like

Tarta z kaszy kukurydzianej i dyni

Tym razem nieco przerobiony przepis z lecker.de na zapiekankę (tartę z kaszy kukurydzianej/polenty) z dynią hokkaido i salsą pomidorową. Pyszne, pożywne i zdrowe danie, efektownie kolorowe, więc nadaje się dobrze na przyjęcie. Jedyny warunek, aby podać je w ładnych kawałkach to cierpliwość, bo aby ją pokroić trzeba poczekać aż zupełnie wystygnie i stężeje. Jeżeli chodzi o ser, użyłam koziego twarogu, ale nada się każdy o wyrazistym smaku, można również dać tofu i zrobić wersję wegańską, ale wtedy doradzam solidne doprawienie :) Gdybyście mieli problem z kupienie dyni hokkaido, to użyjcie dyni o zwartym, nierozpadającym się miąższu.

Tarta z kaszy kukurydzianej i dyni

Tarta z kaszy kukurydzianej i dyni

Składniki na tartę z kaszy kukurydzianej i dyni (na formę o średnicy 28 cm):

  • 2-3 łyżki oleju,
  • 150 g kaszy kukurydzianej,
  • 750 g miąższu dyni hokkaido (po oczyszczeniu),
  • 150 g twarożku koziego,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 l bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • 1 pęczek natki pietruszki,

Składniki na salsę:

  • duży pomidor,
  • kilkanaście czarnych oliwek,
  • oliwa i ocet winny,
  • sól, pieprz.

Dynię kroimy w małą kostkę, cebulę drobno siekamy. W sporym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, wrzucamy dynię, smażymy razem 5-10 minut aż dynia nieco zmięknie. Wsypujemy kaszę, wlewamy bulion, całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 30-40 minut mieszając od czasu do czasu, aby kasza nie przywarła do dna.

W międzyczasie formę natłuszczamy i włączamy piekarnik na 180°C.

Przygotowujemy salsę – pomidora nacinamy na krzyż, przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, wypestkowujemy, a miąższ drobno kroimy. Oliwki kroimy na cieniutkie plasterki. Siekamy trochę natki pietruszki, wszystko mieszamy i zalewamy oliwą (3 łyżki), octem (1 łyżka), doprawiamy, odstawiamy na bok.

Do ugotowanej kaszy dodajemy 3/4 sera, mieszamy dokładnie. Dodajemy również pozostałą natkę pietruszki (posiekaną oczywiście 😉 doprawiamy do smaku. Na wierzch wykładamy kleksy pozostałego sera. Całość przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy w sumie ok. 30 minut aż dynia będzie zupełnie miękka, po 20 wykładamy na wierzch salsę bez zalewy. Polecam!