5683 Views |  Like

Tarta szpinakowa z pieczarkami

Jest dużo przepisów na tarty. Proponuję, po wielu próbach, mój przepis. Tarta na foremkę o średnicy 29 cm.

Składniki na ciasto na tartę:

Dodaj zdjęcie!

  • pół kostki masła (masła!!!),
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • szczypta soli i cukru,
  • trochę wody.

Przyrządzanie (dotyczy wszystkich tart).

Mąkę, schłodzone masło (najlepiej pokrojone w małe kawałki, np. na tarce z dużymi oczkami), jajko i resztę składników ugnieść w misce w jednolitą masę. Nie przesadzałbym z roztopieniem masła podczas czynności. Lepiej też zrobić ciasto niezbyt gęste – można je wtedy łatwiej rozwałkować.

Proponuję nie wkładać ciasta do lodówki, tylko wyłożyć formę do tarty i wówczas schłodzić. Ciasto musi być twarde. Możemy obciążyć spód np. kamykami na papierze do pieczenia i zapiec ok. 10. min., następnie wyjąć obciążenie i piec na jasno złoty kolor. Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. ok 180° C.