13533 Views |  Like

Tarta razowa z owocami i kremem z nerkowców

Tarta razowa z owocami i kremem z nerkowców

Tarta razowa z owocami i kremem z nerkowców

Korzystając już z ostatnich sztuk truskawek w tym sezonie upiekłam na szybko tartę razową z truskawkami i… kremem z nerkowców. Polecam przepis, który jest dobrą bazą pod wszystkie sezonowe owoce. Truskawki się kończą, ale zaczynają się jagody, niedługo jeżyny, malinki już czerwone :) Lato jest cudowne !

Tarta jest z razowej mąki typ 2000, użyłam oleju kokosowego Premium (bez zapachu). Jest superkrucha, mało słodka, doskonale komponuje się z różnymi kremami. Krem z nerkowców, którym wypełniłam tartę, jest bezglutenowy, bez mleka, jajek, słodzony odrobiną syropu z agawy. Pyszny, polecam.

Składniki na kruche ciasto na tartę (najlepsza krucha tarta razowa):

  • 1 1/2 mąki pszennej razowej,
  • 2 łyżki cukru (użyłam 2 płaskie stewii i agawę 1 łyżka),
  • ½ łyżeczki soli morskiej,
  • ½ kubka oleju kokosowego w temp. pokojowej,
  • 4 łyżki wody,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego.

Składniki na krem z nerkowców:

  • 1 ¼ mleka migdałowego,
  • 1 łyżeczka agaru (może być nawet do dwóch),
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 3 łyżki oleju kokosowego extra virgin,
  • 1 kubek namoczonych przez 2 h nerkowców,
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub proszku waniliowego,
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego,
  • 1-3 łyżki soku z cytryny.

Owoce sezonowe do wyłożenia.

Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 200°C.

Przygotowanie tarty:

  1. W misce mieszamy mąkę, cukier, sól. Dokładamy olej kokosowy i ucieramy palcami tak, aby z ciasta powstała kruszonka.
  2. Dodajemy do ciasta 4 łyżki wody, mieszamy chwilkę. Następnie ocet jabłkowy i wszystko razem dobrze wyrabiamy.
  3. Wykładamy do formy na tartę i wylepiamy całą formę dokładnie po brzegi. Wstawiamy do lodówki na 40 minut.
  4. Pieczemy przez 20 minut.

Przygotowanie kremu z nerkowców:

  1. Mleko (1 kubek) zagotowujemy i wlewamy ¼ mleka rozrobionego z agarem i skrobią.
  2. Mieszamy aż do zgęstnienia kremu. Odstawiamy, aby wystygł.
  3. W tym czasie odsączamy nerkowce i miksujemy na gładko.
  4. Łączymy z zimną masą budyniową i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji, około 5 minut.
  5. Dokładamy olej kokosowy i jeszcze chwilę miksujemy.
  6. Doprawiamy wanilią, ekstraktem migdałowym i sokiem z cytryny.
  7. Masa jest lekko słodka, można dosłodzić w zależności od gustu.

Na wystudzoną tartę wykładamy schłodzony krem. Na krem owoce (mogą być wymieszane z konfiturą). Można na wierzch wylać galaretkę z agaru. Tartę wstawiamy do lodówki na minimum 5 h.

Magda, vegabutik.pl