Przepis na szybkie danie z ryżem.
Składniki na szybkie risotto (na 1 osobę):
- paczka ryżu jaśminowego,
- pół cebulki,
- dwie/trzy łodyżki kopru,
- łyżka uprażonego i rozdrobnionego siemienia lnianego (mogą być nieobrobione ziarna),
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- 50 g (1/4 opakowania Favity) sera feta.
- sól, pieprz ziołowy.
Ryż jaśminowy gotować 16-18 minut. 7-8 minut przed wyciągnięciem ryżu pokroić cebulkę w cienki paseczki i na najmniejszym ogniu podsmażyć ją na oleju tak, aby trochę zmiękła i zaczęła się rumienić. Wyciągnąć ryż.
Do jogurtu dodać pokrojony koper, pieprz, sól i siemię lniane. Zwiększyć płomień pod cebulką. Ryż wymieszać z przygotowanym uprzednio jogurtem i wszystko dać na patelnię z rumieniącą się cebulką. Podsmażyć ok. 5 min. Kawałek fety rozdrobnić widelcem. Ściągając ryż z palnika dodać ser, wymieszać i przełożyć na talerz.
GOTOWE! 😉
Comments