5554 Views |  Like

Surówka z buraków i orzechów

Niezwykle prosty przepis na surówkę z buraczków i orzechów pokazuje, że czasem warto wzbogacić codzienną dietę i jej wartości odżywcze łącząc znane i ogólnodostępne produkty.

Surówka z buraków i orzechów

Surówka z buraków i orzechów

Składniki:

  • pół buraka,
  • pestki dyni,
  • ziarna słonecznika,
  • migdały,
  • kolendra,
  • sól, pieprz.

Buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywo gotujemy w garnku aż stanie się miękkie.

Mieszankę dowolnych orzechów (np. migdałów, słonecznika i pestek dyni) smażymy przez chwilę na słabym ogniu. Gdy zbrązowieją dodajemy je do buraczków i mieszamy. Doprawiamy kolendrą, solą i pieprzem.

Surówkę z buraków z orzechami podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu, ciepłą.