5631 Views |  Like

Pudding truskawkowy

Przepis bardzo prosty, rozkoszny i delikatny, nie-wegetarian zaskoczy swoją konsystencją (BEZ ŻELATYNY! :]).

Pudding truskawkowy

Pudding truskawkowy

Składniki na pudding truskawkowy – „Truskawkowe mgnienie”:

  • niecały 1 kg truskawek (najlepiej świeżych ale mrożone też powinny zdać egzamin),
  • trochę cukru wanilinowego,
  • opakowanie agaru na 1 litr płynu,
  • owoce, lody wegańskie i syrop do dekoracji.

Przygotowanie:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, wrzucamy do miski i miksujemy z dodatkiem cukru. Przelewamy wszystko do garnka i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy odpowiednią ilość agaru i dokładnie mieszamy cały czas gotując.

Pudding przelewamy do ładnych foremek i odstawiamy do ostygnięcia, a później wstawiamy do lodówki do ostatecznego stężenia (wystarczy 15 – 20 minut). Pudding z truskawek podajemy z owocami, lodami wegańskimi, polane syropem albo musem owocowym.

Myślę, że równie dobrze wyjdzie w wariancie malinowym :)