Przepis bardzo prosty, rozkoszny i delikatny, nie-wegetarian zaskoczy swoją konsystencją (BEZ ŻELATYNY! :]).
Składniki na pudding truskawkowy – „Truskawkowe mgnienie”:
- niecały 1 kg truskawek (najlepiej świeżych ale mrożone też powinny zdać egzamin),
- trochę cukru wanilinowego,
- opakowanie agaru na 1 litr płynu,
- owoce, lody wegańskie i syrop do dekoracji.
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, wrzucamy do miski i miksujemy z dodatkiem cukru. Przelewamy wszystko do garnka i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy odpowiednią ilość agaru i dokładnie mieszamy cały czas gotując.
Pudding przelewamy do ładnych foremek i odstawiamy do ostygnięcia, a później wstawiamy do lodówki do ostatecznego stężenia (wystarczy 15 – 20 minut). Pudding z truskawek podajemy z owocami, lodami wegańskimi, polane syropem albo musem owocowym.
Myślę, że równie dobrze wyjdzie w wariancie malinowym
Comments