4558 Views |  Like

Orkiszowa szarlotka z papierówkami

Przepis na pyszną szarlotkę.

Orkiszowa szarlotka z papierówkami

Orkiszowa szarlotka z papierówkami

Składniki na orkiszową szarlotkę z papierówkami (na blasze 25×40 cm):

  • 250 g sera na sernik,
  • 2 jajka,
  • 1 kg papierówek po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych,
  • 150 g zimnego masła,
  • sok z jednej cytryny,
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 150 g mąki orkiszowej razowej,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta sody,
  • szczypta soli,
  • 5-10 łyżek cukru trzcinowego (w zależności od słodkości jabłek),
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Wszystkie suche składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do suchych składników mieszamy aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy ser, mieszamy ponownie. Dodajemy jajka, mieszamy aż składniki się połączą. Wyjdzie nam coś o konsystencji kitu do okien, tak ma być :) Wstawiamy do lodówki na 1,5 -2h.

Jabłka obieramy, kroimy na cienki plasterki, mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny i cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, blachę wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na dwie części, większą część wykładamy na blachę i rozsmarowujemy cierpliwie i równomiernie :) łyżką moczoną w wodzie. Na ciasto wykładamy jabłka, wyrównujemy. Wykładamy resztę ciasta i rozsmarowujemy, jabłka mogą trochę wystawać, nie będzie tragedii.

Szarlotkę pieczemy 40-45 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem. Na zdrowie! :)