4774 Views |  1

Muffiny z rabarbarem

Rumiane babeczki nadają się na każdą okazję. Czerwone gałązki rabarbaru idealnie sprawdzają się w ciastach i muffinkach – nabierają słodkiego smaku, a intensywnym kolorem podkreślą nawet najbardziej bladą potrawę :)

Muffiny z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem

Składniki na muffiny z rabarbarem i płatkami migdałowymi (przepis na 18 porcji)

  • 3-4 łodygi rabarbaru (pociętego na plasterki 1-2 cm),
  • 1 i 1/4 szklanki mleka,
  • 2 i pół szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • garść płatków migdałowych,
  • kilka rodzynek,
  • cynamon – 2-3 łyżeczki.

Przygotowanie muffinek

Mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski i mieszamy. W drugiej przygotowujemy składniki mokre – olej, mleko i jajka – oraz rabarbar, rodzynki, płatki migdałowe. Mieszamy. Wszystkie składniki łączymy, a następnie przelewamy do foremek (zapełniając ok. 3/4 powierzchni). Wierzch lekko oprószamy cynamonem.

Babeczki pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25 minut.