4493 Views |  Like

Hummus z pieczoną dynią

Jesienna wersja przepisu na pastę hummus.

Hummus z pieczoną dynią

Hummus z pieczoną dynią

Składniki na hummus z pieczoną dynią (na ok. 300 g pasty):

  • 1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej na noc,
  • 100-200 g upieczonej dyni (używam hokkaido) pokrojonej na kawałki,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki tahiny, najlepiej z niełuskanego sezamu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka oleju lnianego,
  • woda.

Ciecierzycę płuczemy, zalewamy świeżą wodę, wsypujemy sodę, zagotowujemy. Zbieramy pianę, dalej gotujemy po przykryciem na małym ogniu aż całkowicie zmięknie. Odcedzamy, ewentualnie zachowując nieco płynu. Wszystkie składniki mielimy w blenderze uzupełniając wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Przechowujemy w lodówce. Polecam! :)