Jesienna wersja przepisu na pastę hummus.
Składniki na hummus z pieczoną dynią (na ok. 300 g pasty):
- 1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej na noc,
- 100-200 g upieczonej dyni (używam hokkaido) pokrojonej na kawałki,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki tahiny, najlepiej z niełuskanego sezamu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka kuminu,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka oleju lnianego,
- woda.
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy świeżą wodę, wsypujemy sodę, zagotowujemy. Zbieramy pianę, dalej gotujemy po przykryciem na małym ogniu aż całkowicie zmięknie. Odcedzamy, ewentualnie zachowując nieco płynu. Wszystkie składniki mielimy w blenderze uzupełniając wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Przechowujemy w lodówce. Polecam!
Comments