5049 Views |  Like

„Gravlax” z pieczonej dyni

Wegetariański gravlax z pieczonej dyni

Wegetariański gravlax z pieczonej dyni

Efekt spontanicznego eksperymentu, którego wynik zupełnie przeszedł moje oczekiwania :) Miałam ochotę na coś marynowanego z dużą ilością koperku, a akurat miałam trochę upieczonej dyni muszkatołowej. Tak wpadłam na pomysł przygotowania dania a’ la „gravlax” – czyli wegetariańską wersję łososia marynowanego z przyprawami i dużą ilością koperku.

Przepisów na gravlax jest cała masa – z pieprzem, jałowcem, a nawet burakami. Zdecydowałam się na wersję podstawową – cukier, sól, koperek, sok z cytryny. Skropiłam je olejem lnianym.

Składniki na wegetariański „gravlax” z pieczonej dyni:

  • 400 g dyni muszkatołowej, upieczonej,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • dużo, drobno posiekanego koperku,
  • 2-3 łyżki oleju lnianego.

Dynię kroimy pod kątem na kawałki. Skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Pokrywamy warstwą soli, cukru i świeżo zmielonego pieprzu. Wszystko grubo posypujemy siekanym koperkiem. Marynujemy w zamkniętym naczyniu, w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Przed podaniem kroimy w cienkie plasterki. Serwujemy z ciemnym chlebem i musztardą. Polecam! :)