Kolejne pyszne wegańskie danie to kukurydziane spaghetti z zieloną salsą z awokado. Awokado nie gościło za często na moim stole i już wiem, że był to bardzo duży błąd, bo salsa wyszła naprawdę rewelacyjna. A co najważniejsze jest bardzo prosta do zrobienia.
Potrzebujecie makaronu spaghetti. Jeśli nie jesteście bezglutenowcami, jak ja, to oczywiście możecie użyć makaronu pszennego czy razowego.
Składniki na zieloną salsę z awokado:
- 1 awokado,
- kilka suszonych pomidorów (mogą być suche, mogą być z oliwy),
- 2 łyżeczki kaparów,
- mała cebulka,
- ząbek czosnku,
- bazylia,
- sok z cytryny,
- mrożona cytryna.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente i odcedzamy. Do miseczki wkładamy wydrążony miąższ awokado, który rozgniatamy widelcem. Cebulkę i suszone pomidory kroimy na malutką kosteczkę i dodajemy do miseczki. Dorzucamy kapary, porwane listki bazylii i wszystko skrapiamy sokiem z cytryny. Nie używałam soli, bo kapary są już wystarczająco słone. Mieszamy dokładnie składniki i mamy gotową salsę. Na koniec zamiast parmezanu ścieramy na tarce mrożoną cytrynę. Nada ona lekkości i świeżości całemu daniu.
Skąd wziąć mrożoną cytrynę? Zwykłą cytrynę sparzyć wrzątkiem i włożyć do zamrażalnika. Kiedy się zamrozi, ucieramy trochę razem ze skórką na tarce i używamy do różnych potraw.
anka-weganka.blogspot.com
Comments